Afbraakwerken en Grondwerken De Meuter NV


Enkele foto’s uit de oude doos...

De firma Afbraakwerken en grondwerken De Meuter nv is gevestigd nabij de E40 in Ternat. Het werkterrein spreidt zich uit over het hele grondgebied van België met voorname concentratie in de grootsteden en een nadrukkelijke aanwezigheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Europese wijk. De klant krijgt een heel scala aan dienstverlening ter beschikking, gaande van het strippen van gebouwen, de asbestverwijdering, de volledige of partiële afbraakwerken, de grondwerken en eventuele bijhorende saneringswerken, alsook het verwerken van het puin en het afval.

Met afbraakwerken in Nederland, Luxemburg en Frankrijk zijn we ook internationaal actief met voor Frankrijk een aparte vestiging en een permanente aanwezigheid in de noordelijke departementen en in de Parijse hoofdstad.

Door de jaren heen werkte G&A De Meuter nv heel wat kleine, middelgrote, grote en zeer grote projecten af. Veiligheid en milieu zijn bij afbraakwerken altijd prioritair. Onderstaand overzicht geeft een beeld van de manier waarop ons bedrijf zich doorheen de jaren ontwikkeld heeft tot een expert in haar domein.

Afbraakwerken en Grondwerken sinds 1970...


Jaren 70

Oprichting van G&A De Meuter nv

In 1977 richtten Gaston en André De Meuter de nv Grond- en Afbraakwerken De Meuter op.  Wat begon als een collectief engagement tussen beide broers groeide geleidelijk aan uit tot een echt bedrijf. Daar kwamen vervolgens mensen, vrachtwagens en kranen bij. En die medewerkers van het eerste uur geloofden – net als de oprichters van het bedrijf – in het potentieel van de firma en werken er vaak nog steeds of zijn inmiddels met pensioen gegaan.

Jaren 80

Eerste grote afbraakwerken

De klantgerichte inzet en de dynamiek van de jonge firma ging niet onopgemerkt voorbij en meer en meer kreeg G&A De Meuter nv het vertrouwen van de grote aannemers op de markt. We werden uitgenodigd om mee te werken aan enkele belangrijke grote projecten in de Brusselse omgeving. Denken we maar aan de uitgravingen van de tunnels voor de Brusselse Kleine Ring, de afbraak van het groot viaduct van Brussel, de afbraak van enkele grote voetbalstadia zoals het vroegere Constant Vanden Stockstadion, graafwerken voor de nieuwe Europese wijk,  enz.

Het bedrijf groeide en bouwde haar machinepark stelselmatig uit.

Jaren 90

Uitbreiding van activiteiten

In de jaren ’90 schakelde G&A De Meuter nv nog een versnelling hoger. Het was de tijd waarin vele grootschalige renovatieprojecten in en rond de Europese wijk werden uitgevoerd met het Berlaymontgebouw als markant complex. Naast het klassieke slopen en graven werd het actieterrein dan ook uitgebreid naar het strippen van kantoren.

2000

Specialisatie in sloop torengebouwen en verdere diversifiëring van activiteiten

Begin jaren 2000 kreeg de firma de kans om haar referentiepakket opnieuw verder uit te breiden. Hoge kantoorgebouwen of woontorens moesten worden gerenoveerd of gesloopt. En G&A De Meuter nv begon er direct serieus mee… met de sloop van de Martini-toren in hartje Brussel, die met haar 26 verdiepingen hoog boven het Rogierplein uitrees. Aansluitend volgden dan snel de sloop of de renovatie van andere hoogbouw, zoals in Brussel de sloop van de Lotto-toren(92m), de Financientoren(145m) en de Madou-toren (33 verdiepingen). In Charleroi de Tour Albert(80m), in Mons de Tour Nursing(70m) en in Antwerpen de Silvertoptorens(22 verdiepingen)

In 2005 werden de activiteiten opnieuw verder uitgebreid door het behalen van de vergunning voor de verwijdering van asbest in al haar toepassingen.

In datzelfde jaar werd ook het recyclagecentrum All Belgian Recycling (ABR) opgenomen in de groep De Meuter voor revalorisatie van inert materiaal zoals beton en steenpuin.

2010...

Verdere diversifiëring van onze activiteiten

En de diversifiëring gaat steeds verder door. Sinds enkele jaren heeft De Meuter haar afdeling grondwerken verder uitgebreid met een afdeling grondsaneringen en heeft daarnaast belangrijke participaties genomen in grote opvulmogelijkheden verspreid over het land.

Ook het machinepark is steeds jong en modern gebleven en uitgebreid met de nieuwste technieken zoals lasergestuurd equipment, elektrische robots, enz.

Ook werd een doorbraak gerealiseerd naar de zware industriële sector met projecten voor SCK, Belgoprocess, Electrabel, DSM, E.On, Nyrstar, Syral, Ineos, BP, BelgoNucleaire, enz.

Daarnaast is het actieveld van De Meuter uitgebreid naar Frankrijk met focus op de noordelijke kant van het land en met enkele grote realisaties in Parijs.

Veiligheid & Milieu


Veiligheid

De Meuter hecht veel belang aan veiligheid. Het bedrijf is sinds 2001 in het bezit van het VCA-certificaat voor zijn strikt veiligheids-, gezondheids- en milieubeleid. Nochtans is – met name de afbraaksector – niet geheel zonder gevaar. Zo worden we geregeld geconfronteerd met verborgen bouwgebreken, met doorgerotte houten structuren, afgebrande of ingestorte vloerdelen en achtergelaten gevaarlijke producten. Ondanks die sectorgevaren zijn we er in geslaagd om onze veiligheidscijfers onder die van het sectorgemiddelde te houden. Met startwerkvergaderingen, toolboxmeetings en Laatste Minuut Risico Analyse(LMRA’s), aangevuld met onze veiligheidsplans proberen we top-down het geheel draaiende te houden met oog voor mens en natuur.

De gevaarlijke producten worden apart ingezameld en opgehaald door erkende transporteurs en aangeboden bij de diverse erkende verwerkingscentra.

Milieu

We zijn ons ervan bewust dat onze sector an sich al milieubelastend is. De zware machines en vrachtwagens die nodig zijn om de opdrachten uit te voeren zorgen voor een belangrijke CO2-uitstoot alsook voor de nodige geluidsoverlast. Door in te zetten op de aanschaf van modern materieel en equipment kunnen we die hoeveelheid echter in belangrijke mate reduceren.

Ook zetten we in op maximale recyclage van de vrijgekomen afvalstoffen, waardoor die materialen gebruikt kunnen worden voor nieuwe toepassingen waardoor natuurlijke grondstoffen minder snel zullen moeten worden aangesproken.

Troeven van G&A De Meuter nv


We stellen vast dat de klanten die hun weg hebben gevonden naar G&A De Meuter nv, blijven terugkomen. Dit heeft uiteraard verschillende redenen en de prijs is daar onmiskenbaar één van. Maar minstens zo belangrijk is de aanpak waarvoor De Meuter staat. We begrijpen dat alles vaak begint bij een aanbesteding en dat de klanten hun meetstaten ingevuld moeten krijgen. Onze studiedienst is dan ook dagelijks in de weer met de begroting van projecten voor morgen maar evengoed voor binnen enkele jaren. Zo hebben we in 2017 meer dan 2100 projecten begroot!

Bijna 1 offerte op de 3 wordt ook daadwerkelijk besteld en uitgevoerd. Dan komt vervolgens een hele ‘machine’ in werking. Terwijl het logistieke verhaal wordt ingepland kan het secretariaat al zorgen voor de administratieve verplichtingen zoals de milieuvergunning, de signalisatieplannen, de politievergunningen, de plaatsbeschrijvingen, enz.

Mens en machine worden vervolgens samengebracht en de knowhow – die De Meuter gedurende 4 decennia heeft opgebouwd – komt ten dienste van de klant en het project. Vertragingen ten overstaan van de gemaakte afspraken zijn zeldzaam.

Aangezien bij G&A De Meuter nv niet alleen de klant, maar ook de supplier centraal staat kunnen we te allen tijde rekenen op aanvullende assistentie waardoor we iedere dag zo’n 500 mensen tewerk stellen, verdeeld over een honderdtal werven.

Dagelijkse rijden er ruim 120 vrachtwagens tussen de diverse werven en verwerkingscentra om alle puin en afval snel afgevoerd te krijgen. Daarnaast beschikt G&A De Meuter n.v. over een eigen hersteldienst voor machines, vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen zodat eventuele pannes bijna instant worden opgelost zodat een minimale werkonderbreking wordt bekomen.

En mocht het toch eens ergens misgaan beschikt G&A De Meuter n.v. over een solide verzekeringspolis met zeer ruime dekkingen. Een expertise kan dan snel plaatsvinden waardoor de werf een minimale hinder ondervindt van het schadegeval.

Ook wanneer de klant een dringende interventie of tout-court hulp nodig heeft, staat De Meuter paraat, want ‘in nood kent men zijn vrienden’, en zeker dan willen we er zijn voor onze klanten !

We zijn ons ervan bewust dat eigenlijk iedereen met een pen wel een prijs kan neerleggen, maar het werk ook nog correct uitgevoerd krijgen, is vaak minder evident. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. We merken echter dat de doorsnee klant dit onderscheid gelukkig wel kan maken en blijft rekenen op de kracht van het oranje logo !

Kabelkraan en telescopische kranen

 • Kabelkraan Hitachi – mast 60 m
 • Telescoopkraan Liebherr  LTM 1040
 • Telescoopkraan Liebherr LTM 1050
 • Telescoopkraan Liebherr LTM 1080

Sloopkranen met lange giek

 • Caterpillar 345 LB (60 ton) – werkbereik 25m.
 • Komatsu PC800 (100 ton) – werkbereik 32m.

Zware sloopkranen

 • Graafmachines van 14 ton tot 70 ton telkens uitgerust met bakken, hamers, scharen, sorteergrijpers
 • Caterpillar type 314, 320, 323, 326, 329, 330, 336, 345, 352, 365, 374
 • Komatsu type PC190, 210, 240, 350, 360, 490

Graafmachines voor grondverzet

 • Graafkranen uitgerust met laser
 • Graafkranen uitgerust met overdrukcabine (saneringen)

Bulldozers

 • Bulldozer CAT D6 (met laser)

Bandenladers

 • Bandenbull Caterpillar 910, 966, 972, 980
 • Bandenbull Komatsu WA250

Minikranen

 • Minikraantjes van 800 kg tot 9 ton
 • Takeuchi TB108, 116, 210, 219, 235, 240, 250, 260, 290

Miniladers

 • Miniladers van 800 kg tot 5 ton telkens uitgerust met bakken en sorteergrijpers
 • Bobcat S70, S100
 • Caterpillar 226, 246, 259, 279

Dumpers

 • Grote bandendumpers voor grondverzet Komatsu HM300
 • Kleine bandendumpers Twaites, Terex
 • Kleine rupsendumpers Kubota

Borstelwagens

Borstelveegmachine

Diepladers en trekkercombinatie voor vervoer van machines

 • Dieplader type 250 ton
 • Combinatie oplegger voor verplaatsing van machines tot 40 ton

Robots

 • Brokk 90
 • Brokk 100
 • Brokk 160
 • Brokk 260

Stroomgroepen, compressoren, dubbelwandige mazoutciternes, werfketen, beschermcontainers

 • Stroomgroepen
 • Compressoren met hamers
 • Luchtgroepen 50.000 m3/u en 100.000 m3/u voor asbestverwijdering
 • Beschermcontainers
 • Dubbelwandige mazoutciternes

Torenkranen (ingehuurd)

 • Gebruik van zware torenkranen bij de afbouw van hoge gebouwen